3 Haziran 2011 Cuma

Lens Kullanırken Karşılaşılan Sorunlar

Lens Kullanırken Karşılaşılan Sorunlardan Bazıları Şunlardır:


Kontakt lensler bazı gözlerde kuruluk meydana getirebilir. Bu durumda kayganlaştırıcı ve ıslatıcı damlaları kullanmanız uygun olur. Eğer kuruluk hali devam ederse göz doktorunuza başvurmanız gerekir.

Lens gözünüze yapışmış yani hareketi durmuş ise bir kayganlaştırıcı solüsyon uygulayın ve lensi çıkarmayı denemeden önce serbestçe hareket etmesini bekleyin. Lens hala yapışmaya devam ediyorsa derhal göz doktorunuza başvurun. Bazı gözlerde göz yaşı salgısında artma meydana gelebilir. Bu durum özellikle alışma sürecinde olan kişilerde daha sıktır.

Gözde yabancı cisim hissi; Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme veya çizikler, lensi aşırı uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü zedeleme bu duruma sebep olur. Bu durumda lensinizi çıkarın, temizleyin. Çizik veya yırtık tespit ederseniz lensi takmayınız. Ayrıca lensleri önerilen süreden daha uzun süre takmamaya çalışın.

Ağrı; 
Gözde yabancı cisim hissine sebep olan faktörler ağrıya da neden olabilir. Önerilere dikkat ettiğiniz takdirde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa fazla beklemeden doktorunuza müracaat etmeniz gerekir.

Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde yabancı maddeler birikmiş olabilir. Lenslerinizi çıkarıp solüsyonla iyice temizledikten sonra yeniden takmanız gerekir.


Gözde kızarma; Gaz geçirgen sert lens kullananlarda alışma sürecinin bir belirtisi olabileceği gibi gözde bir enfeksiyona da işaret ediyor olabilir. Kontakt lense alışmış bir gözde aniden kızarıklık meydana gelmişse hemen doktora müracaat etmek gerekir. Işık hassasiyeti; Yine gaz geçirgen sert lenslerin alışma döneminde olabilir. Ayrıca kornea enfeksiyonunda da ışık hassasiyeti meydana gelebilir. Aşırı hassasiyet oluşur ve
uzun sürerse doktorunuza başvurmalısınız.

Işık etrafında gökkuşağı ya da hareler görme; Lensin merkezde durmamasından veya korneada ödem oluşmasından kaynaklanabilir. Bulanık görme; Normalde net gördüğünüz bir lensle bulanık görmeye başlamışsanız lensleriniz kirli olabilir. Uzun süreli kullanımda da bulanık görme meydana gelebilir. Bir günlük bir takma süresinden sonra lenslerinizi çıkartınca birkaç saat süre ile bulanık görebilirsiniz. Bu geçici bir şikayettir.

Göz yorulması; Uykusuzluk, gözlerin okuma ve çalışmada uzun süre kullanılması sonucunda meydana gelir. Lensleri takma süresini azaltarak gözlerinizi dinlendirmeniz gerekir.

Lenslerin korneadan kayması veya düşmesi; Çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Ancak erişkinlerde olması lenslerde bir uyumsuzluğa işaret ediyor olabilir. Doktorunuza danışmanız gerekir. 

Kornea ülseri; Kontakt lens kullanımda en çok korkulan durumdur. Yukarıda belirtilen durumların çoğuna neden olabilir. Lensi çıkarıp gözünüzü dinlendirmenize rağmen şikayetler geçmiyorsa fazla beklemeden doktora müracaat etmek gerekir. Bu durum tespit edildiğinde bir süre kontakt lens kullanımına ara verip gözünüzün tedavisinin yapılması gerekecektir.

Alerji; Kontakt lens kullanımının herhangi bir döneminde meydana gelebilir. Gözlerde kaşıntı, yanma, batma, sulanma ve kızarıklık gibi şikayetler olabilir. Lenslerin çıkarılarak tedavisinin yapılması gerekir.


Korneada damarlaşma; Lenslerin uygun olmayan şekildekullanılması, uygun  olmayan lens kullanılması ve göz kontrollerinin aksatılması sonucunda meydana  gelir.  Zamanla görmeyi etkileyebilir ve kontakt lens kullanımını engelleyebilir. 

Lens kullanırken gözünüze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal gözleri bol suyla yıkayın, lensleri hemen  çıkartın ve atın. Acilen göz doktorunuza ya da acil servise başvurun. 



Kontakt Lensin Çıkarılmasını Gerektiren Durumlar:
- Gözde kaşıntı,
- Yanma veya batma,
- Gözde bir şey varmış hissi,
- Aşırı sulanma,
- Normal olmayan göz akıntısı veya kızarıklık,
- Görüş bulanıklığı,
- Nesnelerin etrafında gökkuşağı veya harelenme görüntüsü,
- Lenslerin ilk takıldıkları zamana göre daha fazla rahatsızlık vermesi,

Lensi çıkardığınız zaman rahatsızlık hissi ortadan kalkıyorsa lenste hasar, kir veya yabancı cisim olup olmadığını kontrol etmek için yakından incelemeniz gerekir. Hasar varsa lens atılmalı ve yeni bir lens kullanılmalı, kir ve yabancı cisim varsa temizliği yapılmalıdır. Bunlara rağmen problem devam ederse derhal doktorunuza danışınız.

Burada bahsedilen şikayetler herhangi bir enfeksiyon ya da daha ciddi bir durumun habercisi olabilir.

2 yorum:

  1. ben şeffaf lens kullanıyorum ve gözüme batıyor bir süre sonra. çok kullanmadığım halde. markayla yada türle mi ilgilidir acaba?

    YanıtlaSil
  2. zaman zaman bu sorunların bir kaçıyla ben de karşılaşıyorum, verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil