3 Haziran 2011 Cuma

Kontakt Lens Nedir?

Lens (Kontakt Lens) Nedir?

Kontak lensler, kornea yüzeyine   yerleştirilerek gözdeki   kusurların   tashihi veya bazı hastalıkların   tedavisi için kullanılan   lenslerdir.  Refraksiyonve   optikle ilgili ilkeler   gözlüklere   benzer   şekilde   kontakt   lenslere de uygulanır. 

  Bunlar, miyopi ve hipermetropi derecesine göre   kornea eğriliğini bir   kontakt lens yüzeyi ile   değiştirerek var olan kusuru düzeltirler.

Astigmatizmalarin çoğunlukla kornea ön yüzeyinin çarpıklığı sonucu oluşmasından dolayı ya sert kontakt lenslerin kullanılması ya da özel olarak astigmatizmaya yönelik üretilmiş yumuşak lenslerin kullanılması gerekir.

Miyop veya hipermetroplar için üretilmiş ve fiyatı cazip olan yumuşak kontakt lensler en fazla -1,0 diyoptri kadar bir astigmatizmayi düzeltebilirler.

Küçük numaralarda gözlük ve kontakt lens numaraları ayni iken numara arttıkça miyopların gözlüğe göre daha küçük, hipermetropların ise daha büyük numaralı bir lens kullanmaları gerekir.

Son yıllarda kontakt lens teknolojisi çok gelişmiş ve lenslerin kullanımını kolaylaştıran ve kullanım süresini uzatan yeni tasarım ve materyaller geliştirilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder